Cea mai iute ciorbă din lume

Și azi îmi dau lacrimile când mă gândesc la acea zi, iar ceva îmi spune că și musafirii mei au aceeași reacție când își amintesc ciorba mea de vițel.

Tocmai venisem dintr-o excursie în Spania, de unde-mi luasem niște ardei chili uscați, cam ca ăștia:

Cât de iuți pot să fie?


Deși vânzătoarea îmi garantase că punguța cumpărată de mine le va ajunge și strănepoților, nu am luat în seamă avertismentul – pe atunci, eram în etapa picantă a experimentelor mele culinare.
Cât puteau fi de iuți niște cojițe scorojite, niciuna mai lungă de un centimetru?
*****
Ciorba de vițel bolborosea alene în cratiță, aproape gata. Musafirii mei dădeau nerăbdători din piciorușe, băgând din când în când capul în bucătărie, doar-doar curentul de aer va intensifica flacăra aragazului, să se facă mai degrabă zeama.

Era timpul pentru „finishing touch” – un pic de fusion între picanteriile exotice și neaoșa ciorbiță. Așa că am stins aragazul și am pus în oală câțiva ardei uscați.

Nu mulți. Vreo zece.

Tocmai când oaspeții amenințau că sună la chinezi, am avut inspirația să gust ciorba. Experiența a fost mai intensă decât dacă aș fi înghițit reactorul de la Cernobâl exact în momentul în care o lua razna.

Ciorba mea putea fi lejer folosită pe post de agent coroziv în cazul că m-aș fi decis să sparg seifurile Băncii Naționale. Iar musafirii deveniseră atât de insistenți cu foamea lor că aproape le-aș fi servit o porție.

Instantaneu am intrat în modul „situații de urgență”. Am pescuit ardeii iuți, am aruncat jumate din zeamă și am înlocuit-o cu apă chioară, dând iar ciorba într-un clocot. Degeaba. Cernobâlul era acolo, mai zglobiu ca niciodată. Am repetat diluarea… Degeaba. Până și carnea era împănată cu metal topit.

Spășit, mi-am anunțat catastrofa în fața musafirilor și i-am întrebat ce să le comand de indieni.

Trei din patru au cerut pui Vindaloo. Care s-a dovedit puțin mai iute decât ciorba mea.

9 gânduri despre „Cea mai iute ciorbă din lume

  1. Pingback: Cea mai iute ciorbă din lume - Ziarul toateBlogurile.ro

    • Ghebe se gasesc la piata. In orasele de munte se gasesc la 4-5 lei / kg. Sunt 2 feluri: de vara, cam lungi si nu prea carnoase, care apar prin septembrie. Si de toamna, care apar la inceput de octombrie, dupa vreo ploaie. Sunt carnoase si bune.m Se curata de partea de jos a cozii si se pun in apa cu multa sare de muraturi, cam 500 grame de sare la 5+6 kg de ghebe. Se amesteca, pana se spala, caci sarea ia de pe ghebe toata mizeria.
      Se clatesc de 3-4 ori, se pun la fiert, apoi se pun in borcane curate, se infileteaza capacul bine si se dau borcanele la cuptor pentru sterilizare. Deci, se incalzesc borcanele pina se vede cum se misca bule de aer in borca. Se lasa cuptorul inchis o noapte, pina se racesc borcanele apoi se pun undeva ca sa la ai la iarna. Le desfaci, le clatesti cu apa si le pui in tigaie cu ou sau cu ce vrei, le prajesti si le mananci Poti face si Pizza daca iti place.
      Pofta mare.

      • mi-e cam frica sa iau ciuperci de la piata, ca la cit sunt eu de inspirat, nimeresc si vreo palaria sarpelui pe acolo. asa ca-l las pe cumnatul meu sa le ia si sa puna ghebe la murat, o minunatie.

  2. am patit si eu asta cu afurisitii astia mici la un biryani. am zis ca 4-5 nu-s multi, ca doar tre’ sa te „infierbante” bine mancarea asta, insa chiar scoteam flacari. era gura de biryani, gura de iaurt. 😀 vorba ta, am o rezerva pentru stranepoti 🙂

Lasă un comentariu