Zambilă, puiul campion

Nu era niciodată ușor să-l prind pe Zambilă. Competițiile dure la care participase și pe care le câștigase îl transformaseră într-un demon al vitezei, cu starturi fulminante și accelerații de Formula 1. Așa că cel mai adesea mă foloseam de tactica deloc fair play de a-l momi cu grăunțe, deși știam că asta îi va afecta performanța. Dar, deh, gloria cere sacrificii.

*****

În timpul unei Olimpiade de vară la care atleții noștri mai câștigau câte ceva, eu și alți câțiva copchii de pe strada bunicii am pus la cale cursele de pui. Regulamentul era simplu: „antrenorii” găjbeau o orătanie din poiata personală. Orătania era coborâtă într-un șanț de vreo 50 de metri lungime, vestigiu al unei tentative de aducere a canalizării în cartier.
Apoi Coco venea cu potaia ei urâtă și rea, care se nevroza instantaneu când vedea pui. Ceea ce era bine, pentru că și atleții noștri avicoli, când auzeau jivina, o zbugheau la fugă spre celălalt capăt al șanțului, la linia de sosire.
Puiul meu, botezat Zambilă, lupta pentru supremație cu Cichicean al lui Marius. Câte îmbrânceli și cocoșeli nu au provocat cursele cu învingători discutabili… Atât de aprigă era competiția că la un moment dat ne gândeam să aducem arbitrii străini, din gașca de la colț.

Și am fi făcut-o dacă…

„Buuuuunicăăăă, mi-e foamie!”
Tocănița a umplut imediat farfuria de lut, încoronată cu un boț de mămăligă aurie, aburindă. Ca un lup am ras totul, știind că voi avea nevoie de energie pentru marea cursă de pui care se anunța în acea seară.
Nu știam că burtica mea fusese linia de sosire pentru ultima cursă a marelui Zambilă. Cu adevărat cursa vieții pentru un campion de legendă.

Am căutat între pui un nou pretendent la glorie. Nimeni nu avea însă determinarea și spiritul bietului Zambilă. Așa că a trebuit să accept umil supremația lui Cichicean, scurtă, întrucât și el a sfârșit curând într-un borș moldovenesc.

Reclame

3 gânduri despre „Zambilă, puiul campion

  1. Pingback: Zambilă, puiul campion - Ziarul toateBlogurile.ro

  2. Saracu` Zambila… dar, cred eu, ca nu i-ar fi suras nici varianta de a fi prins de potaia lui Coco. Apropos de oratanii. Cu ceva ani in urma am primit de la o cunostiinta un ratoi lesesc sa-l faca nevastamea pe varza. Intrucat milos cum eram, nu puteam lua viata nici unui animal, cu exceptia insectelor obraznice, tantari, muste, precum si oarece capuse ce se mai instalau cateodata pe trupul latos al Pamelei, cateaua de la curte, i-am stabilit domiciliul ratoiului in cada din baie, pana a doua zi, cand intentionam sa-l rog pe vecinu` sa-l sacrifice. Sotia era la cabinet, a venit pe la 8 seara, am mancat si ne-am culcat, eu uitand sa-i spun ca avem pe cineva in gazda. Pe la ceasurile 2 din noapte, nevastamea ma trezeste speriata. Se auzeau niste pocnete, lovituri suspecte, parca de baros. Buimac de somn nu am realizat pe moment care era sursa acestora. M-am dat usurel jos din pat, am luat o bata de bassebal cu care ma inzestrase fiumeu cel mare si am purces la prinderea si imobilizare intrusului. Am localizat sectorul de unde se auzeau acele sunete, evident amplificate de linistea noptii. M-am apropiat usurel de baie, am aprins brusc lumina si concomitent am deschis usa. Vederea ratoiului mi-a produs un zambet de usurare, care avea sa dispara repede cand am vazut urmele lasate de musafir in cada si mai ales de cererea expresa si ferma a sotiei de a face curatenie luna in locatie. Pentru restul noptii l-am cazat de nesuferitul ratoi in balcon, constient de faptul ca a doua zi va trebui sa fac o noua corvoada similara cu cea din baie. Desigur ca nu mi-a priit de loc ratoiul pe varza. Mai mult,a doua zi, mi-am sunat amicul si l-am rugat sa nu mai aibe astfel de initiative. Sanatate si un ratoi in cada si balcon!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s