Vezi ca tii pachetul invers!

Un drum la piața Rahova e ca o excursie prin toate păcatele României. Mai întâi, dacă încerci să ajungi acolo ca pieton, va trebui să te comporți ca o mașină.
Adică să mergi pe stradă, fiindcă trotuarele sunt blocate de unul, două sau chiar trei rânduri de automobile parcate care de care mai creativ.

Dacă ești extrem de perseverent și te încăpățânezi să te strecuri în dungă pe largile trotuare ale Căii Rahova, te așteaptă alte provocări.

Cu o precizie matematică, din zece în zece metri bântuie cel puțin un câine vagabond – sihaștrii canini sunt rari, haitele de minim trei exemplare sunt mai obișnuite.

Tehnica de a le supraviețui e complicată. No eye contact, încearcă să nu emani feromoni de frică și protejează-ți pulpa cea mai expusă cu pungile pentru cumpărături. Ideal ar fi să ai un cărucior din material textil, special pentru piață. La o adică, te poți ascunde în el.

Să presupunem că patrupezii sunt toropiți de căldură sau că au servit deja breakfast-ul și ajungi aproape de piață. În acest moment, chiar nu mai contează aromele vegetalelor în descompunere care umplu toate coșurile de gunoi din zonă.

Când ajungi la intrarea în complexul comercial, prezența poliției comunitare te face să te simți în siguranță. La fel se simt și cei patru-cinci comercianți de țigări de contrabandă care-și etalează marfa la exact cinci pași de vajnicii apărători ai legii. Atmosfera e relaxată, de comuniune tovărășească. Îmi pot imagina ușor un polițist apostrofându-l blajin pe un contrabandist:
– Vezi, bă, că ții pachetele invers, nu poate să vadă cetățenii ofertele!

Și gata! Ai intrat în piață. Când vezi prețurile, mai rezonabile ca peste tot în București, uiți de călătoria până aici. Și-ți umpli bucuros plăsuțele, fără a te gândi că trebuie să le duci și acasă.

Reclame

Un gând despre „Vezi ca tii pachetul invers!

  1. Apropos de contabanda cu tigari. In frumoasa urbe mehedinteana de pe malul Dunarii, sunt trei piete mai de doamne ajuta. Evident, toate au comercianti bine bronzati care te imbie cu cele mai surprinzatoare marfuri: vestita vegeta, alcool rafinat, ulei de la vecinii sarbi, desigur tigari, multe,multe tigari, dar si chilotei tanga, blugi „de firma”, bombonele kikiriki, cocofistic, etc. Toate la preturi negociabile. Dar tigarile se vand, dupa tara de provenienta. In Piata mircea, cea din centru, tigarile din tarile foste sovietice, Ucraina si Modova. In piata „sarbilor”, evident sarbesti. In piata Crihala, bugaresti, dar si de pe la Shopurile din zona hidrcentralei „Portile De Fier I”, unde este si frontiera cu Serbia.
    Desigur ca fiecare bisnitar are cate 1-2 ocrotirori in uniforma. Acestia, politistii – de la ordine publica, economic, dar si cei comunitari – au sarcini bine definite:sa-i anunte pe protejati cand vin controale din care ei nu fac parte.Taxa de protectie, este functie de gradul si functia aparatorilor legii, dupa spusele unui vecin care are astfel de indeletniciri, 1-2 cartuse pe zi. Politistii nefumatori, se multumesc si cu contravaloare la pretul pietii.
    Iata ce perspective stralucite de dezvoltare are industria autohtona de tigarete si cum face guvernul nostru f. competent rost de multi bani de pe taxa de viciu.
    Si acum sa pipam o tigare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s