Hello, Buchapest!

Azi am gătit supă de ficăței de pui, născută din revelația marii asemănări între români și maghiari.

Cu fiecare zi trăită în Ungaria, îmi dau seama că diferențele între noi și ei nu sunt chiar atât de mari cum cred turiștii impresionați de autostrăzile ca-n palmă și de grația Parlamentului oglindit în Dunăre.

Și ei au drumuri nasoale – ia mergeți voi de la Budapesta spre Szeged. După ce ieșiți de pe autostradă, o să vi se pară că ați fost teleportați pe drumul european (vorba vine) ce leagă Timișoara de Severin.

Și ei tărăgănează și tunează (adică dau tunuri) lucrările publice. Reparația podului Margareta se prelungește și se scumpește de la o zi la alta.

Dar ce m-a indignat cel mai tare a fost mafia care stăpânește și la ei în piețe. Vinerea trecută, înainte de Rusalii, căpșunile erau maxim 800 de forinți kilu’. Sâmbătă, aceleași căpșuni, la aceiași comercianți, săriseră la 1300-1400 de forinți (cam 21-22 de lei). Nici la începutul lui martie, când se vindeau căpșunile cu balanța farmaceutică, prețul nu a depășit 1200 de forinți.

Explicația? Păi venea o mare sărbătoare și piața urma să fie închisă duminică și luni. Deci nincs eper pentru Rusalii.

Așa că băieții deștepți care controlează piața au mirosit un profit ușor și i-au “sfătuit” pe toți căpșunarii să-și dubleze prețurile. Mare afacere sigur nu au făcut. Ungurii se uitau, clătinau din cap, șopteau un suav baszd meg și treceau mai departe. La fel am făcut și eu, doar că am dat banii de căpșuni pe ficăței de pui.

Reclame

2 gânduri despre „Hello, Buchapest!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s