Batrinul si marea… mercantila in care va sfirsi

În piața mea ungurească l-am întâlnit pe ultimul supraviețuitor al unei specii pe cale de dispariție. Ultimul “țăran” (e plin de conotații negativ-balcanice acest cuvânt, luați ce e mai bun din el) care-și bătucește palmele pe ogoarele mamei-Ungarii pentru a umple burțile orășenilor puturoși.

Dar acest bătrân, cu ultima suflare, este impresionant de mândru de munca lui. La loc de cinste pe cele mai frumoase roșii din Budapesta tronează o poză făcută în sera familiei. Bunicul și nepoțica ducând împreună o găleată de roșii. E cântecul lor de speranță, dar, paradoxal, și de lebădă în fața tăvălugului supermarketizării mâncării, care nu ne va mai permite să “punem” o față umană pe pâinea, cârnații sau brânza de vaci cele de toate zilele.

Fanii lui Carrefour vor spune că e o șmecherie de marketing. Eu le răspund că e vorba doar de trufia celui care se scufundă în speranțele sale că lumea va fi iar cum trebuie.

Bătrânul meu, fiul lui și fiica fiului lui au două opțiuni. Fie continuă și dispar.
Fie încep să-și vândă legumele marilor comercianți și rămân. Doar că-și pierd sufletul. Însă pe acesta e foarte ușor să pui azi o etichetă cu prețul pe kilogram.


Nu râdeți de poză, e făcută pe ascuns cu telefonul mobil, mi-a fost rușine să mă duc peste el ca un reporter ProTV nesimțit.

Descoperiți doar mesajul în pixelii neclari. În stânga e bătrânul, în dreapta fiul, iar în centru roșiile pe care strălucește fotografia de familie de care v-am vorbit.

Reclame

2 gânduri despre „Batrinul si marea… mercantila in care va sfirsi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s