Un esec dureros

Hai să facem tahini de casă, adică pasta aia amăruie, care, amestecată cu năut la fel de bine pisat, usturoi și zeamă de lămâie, dă humus.

Tahini e simplu. Susan ușor rumenit, ulei de măsline extravirgin și un blender capabil să macine foarte fin. Greu de greșit! Și tocmai de aia eșecul meu lamentabil în a-l prepara merită menționat aici.

Teoretic, susanul se coace la cuptor, un sfert de oră, la 170 de grade, pe o hârtie de copt, până devine din alb, vaaaaag gălbui. Eu l-am prăjit într-o oală, pe aragaz, de s-a făcut maro-adjectivdenefolositpeunblogculinar.

Apoi se măsoară uleiul de măsline. Ecuația e simplă: o măsură de ulei la patru de susan. Eu, ca mare bucătar ce sunt, m-am bazat pe ochiometrie.

După aceea, se pune în blender susanul copt și jumătate din uleiul măsurat conform ecuației de mai sus. Eu, ochiometrolog de vază, am pus à la miticul Păcală, ca pentru maioneză.

Ce poate fi mai simplu decât să apeși pe butonul de ON al blenderului și să adaugi restul de ulei când prima tranșă a fost încorporată în pasta de tahini? Să cumperi un blender chinezesc, din alea care se închid, pornesc și se opresc doar când vor.

Așa că m-am pomenit cu o chestie supoasă, uleioasă, grețoasă în care pluteau boabele arse de susan de care roboțelul meu de bucătărie nu voia să se atingă în niciun chip.

Păi să nu mă dau eu Darth Vader cu tine, mă R2D2?

Reclame

8 gânduri despre „Un esec dureros

  1. …ca daca n-ar fi (si esecuri) nu s-ar mai povesti. si pentru ca telepatia gastronomica functioneaza bine, remarc, macar acum stiu cum sa NU fac tahini si ce blender sa NU imi iau. The Force is strong in our family (anyway)! 😉

  2. tahini este unul dintre lucrurile pe care n-ai de ce sa le faci in casa, deoarece se gaseste la toate bacaniile arabesti si chiar si la unele supermarketuri. really, e ca si cum te-ai apuca sa-ti faci propria drojdie sau faina :))

  3. florine, ma credeam si eu mai destept, tocmai pentru ca il gaseam usor am vrut sa fac un tahini privat. nu a iesit. dar acum, ca ai comentat si tu, nu ma las pina imi iese. si daca-mi iese, ma bagi in blog roll?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s