Cum sa mananci spanac gol. Si sa-ti si placa!

Ce Mozart, ce schnitzel, ce Parndorf. Uleiul din semințe de dovleac ar trebui să fie cel mai celebru lucru din Austria. Să fie o poliție specială, Kürbiskernölpolizei, care să nu dea voie niciunui turist să iasă din țară fără cel puțin un kil din această delicatesă.

Pentru noi, specialitatea stiriană a fost o revelație totală. De un maro închis spre negru, mai gros decât uleiurile cu care suntem noi învățați, uleiul din semințe de dovleac este Kaiserul absolut al salatelor. Gustul său de nuci e atât de bun și parfumul, atât de apetisant, că îl poți mânca pe pâine, fără nimic altceva (nu mai spun de pâinea austriacă, incredibilă).

Ca să vă faceți o idee despre savoarea Kürbiskernöl-ului, luați (că se găsește) ulei de susan și imaginați-vă ceva de două-trei ori mai aromat, dar mult mai delicat, mai addictive – eu deja nu mai am liniște gândindu-mă ce-o să fac atunci când mi se vor termina rezervele aduse de la Graz.

Pune ulei din semințe de dovleac peste o amestecătură de leurdă și untișor (verzituri care umpleau Graz-ul, dar pe care la noi doar gurmanzii și câteva babe le mai cunosc) și ai o salată demnă de cel mai de fițe restaurant. Iar dovada supremă: câteva picături fac din spanacul fiert cu-n strop de sare și nimic altceva o super-delicatesă din care înfuleci fără să te mai poți opri. E scump, nimic de zis – 9 euro o juma’ de litru la producătorii din Graz, dar merită fiecare firfiric.

În plus, dacă mergeți să-l luați de la mama lui, din Stiria, aveți șansa să vizitați în Thal, sătucul natal al lui Arnold Schwarzenegger, cea mai suprarealistă casă a Domnului. Clopotniță roz, turle albastre, interior mov, strane din piatră cu motive marine, altare din sticlă și ștrasuri. Ce mai, arhitectul Albert Fuchs a gândit singurul loc din lume unde Ave Maria poate fi cântată pe ritmuri disco.

Reclame

7 gânduri despre „Cum sa mananci spanac gol. Si sa-ti si placa!

    • ghici ce ulei am eu in bar, linga sticle de vin unguresc. daaaaaaaa, ulei de seminte de dovleac artizanal, cumparat de la o babuta din graz, despre care corina spune ca are gust de benzina. eu insa il maninc gol, uns pe o felie de piine ungureasca

  1. Dar de uleiul asta ce ziceti : http://www.paradisulverde.com/Magazin-On-line/Alimente/Bio/Uleiuri-presate-la-rece/ULEI-DOVLEAC-BIO-200ml-SOLIO.html
    E bio e adevarat dar sunt si alte variante pe acelasi site.Intr-adevar culoarea lui verzui inchisa si gustul specific dau o culoare si o aroma la orice mancati(lipie, paine goala sau salate).
    Puteti sa-l adaugati la orice doar imaginatie sa aveti(„sky is the limit” cum spun americanii).
    Pofta bunaaaaaaaaaaa!!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s