Povesti cu sturioni

1. Am văzut sâmbăta trecută în raionul de pescărie de la piața Lehel din Budapesta niște sturioni.
Cre’că erau cegă (cege? cegi?). Trei. La un preț incredibil de mic. Fac o paranteză: în Ungaria, “articolele piscicole” sunt rare, scumpe și în general vechi sau congelate (ca pe la alți vecini de-ai lor pe care bine îi cunoașteți).
Maghiarii mănâcă pește o dată pe an, de Crăciun, și peștele ăla e crap, și e fiert, și au un concurs național care prinde cu dinăuntrul gâtului cât mai multe oase de alea criminale, subțiri, în formă de Y.
Așa că m-am uitat luuuung de tot la sturionii ăia. De două ori. Cine erau, ce căutau, cum au ajuns acolo. Apoi i-am căutat de prospețime – vezi aici cum. Branhiile nu că erau maronii, ci negre de-a dreptul, necrozate aș zice. Ochii le erau goi și tulburi ca ai blondei lui Bote după ce răspunde, într-un târziu, la “Cum te cheamă?” Așa că am început să suspectez că sturionii ăia părăsiseră apa imediat după ce pocniseră cu prietenii lor petardele de Revelion.
Simțind telepatic durerea cuptorului meu rămas gol mi-am luat adio de la singurele cegi de pe teritoriul Ungariei.
 
2. Pentru nunta mea, socrul mare (mon papa) a făcut rost de la braconierii din Caraș de vreo două sute de păstrugi pentru invitați. Le-a dus la restaurantul unde avea să se țină paranghelia și le-a zis băieților să le bage în congelator.
În ziua nunții, când să se gătească peștii, deschid băieții frigiderul și leșină. De miros și de priveliștea animăluțelor năsoase și semi-putrezite.
 
“Păi nu vă zisei la congelator?” urlă taică-meu la băieți.
“Păi acolo i-am băgat…” îndrugă băieții, deschizând senini ușa frigiderului din cadrul combinei frigorifice.
 
Vezi matale, păstrugile, pește fin, s-au stricat repede în frigiderul care oricum era dat la minim, că e scump curentul. Și uite așa, oaspeții au savurat ficăței prăjiți în loc de sturioni. Dar au fost mult mai buni decât dihăniile astea, așa cum a zis cineva care a primit la cheful în familie de a doua zi ce se mai putuse salva din păstrugi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s