Sushi lazac

Dacă-ți place peștele și trăiești la Budapesta, nu o să ai o viață (culinară) ușoară. Aici, porcul e rege și mangalica, semizeu, iar singurul înotător care-și face loc pe masa maghiarilor e crapul, urât mirositor și pasionat de a-și înfige oasele mici, multe și în formă de Y prin gâtlejurile neprevăzătoare. În rest, poți găsi, cu greu, somon sau păstrăv, la niște prețuri de sturion și care-și așteaptă mușterii în galantare mai mult decât au trăit în apă.

Singurul loc din Budapesta unde poți prinde prospătură de pește, fructe de mare sau scoici este Metro. La fel de scumpe, dar măcar ai de unde alege. De acolo am luat ton roșu pentru sushi-ul de revelion, acolo au un acvariu cu homari VII și chiar scoici Saint-Jacques.

Acolo am fost mai ieri să iau fileuri de somon pentru rețeta de mai jos. Deja vânzătorul mă știe. Câți unguri dau pe tonul roșu cât pe juma’ de mangalica? Mă uit după somon și văd pe gheață un fileu cam obosit, cu portocaliul tipic somonesc virând periculos spre vânăt. Cu rudimentele mele de maghiară, îl întreb dacă nu are lazac (somon) mai friss (proaspăt). Omul pricepe, ba mai mult, mă ÎNȚELEGE și, cu un zâmbet larg pe față, fuge în spate. De aici, se întoarce cu o minunăție de fileu la vreun kil jumate, aproape rozaliu de portocaliu, cu vinișoarele de grăsime aliniate delicios pe toată întinderea cărniței. Triumfător, mândru de el și de peștele lui, savurând sentimentul de fraternitate a cunoscătorilor, vânzătorul îmi șoptește ceva din care pricep “sushi grade lazac”.

Probabil suntem singurii oameni pe o rază de 20 de kilometri care știu cum trebuie să arate un somon “sushi grade”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s